Σήμερα, στο σχολείο ετοιμάσαμε τον κάδο κομποστοποίησης που μας είχε φέρει η ΔΕΠΟΔΑΘ πριν μερικές ημέρες. Την 5η ώρα, όλες οι τάξεις μαζεύτηκαν στην αυλή για να ξεκινήσει η διαδικασία. Οι μεγάλες τάξεις έσκαψαν το χώμα και τοποθέτησαν τη βάση. Με φτυάρια που μας είχε προμηθεύσει ο δήμος έριξαν πάνω στη βάση χώμα. Οι μικρότερες τάξεις, εφοδιασμένες με γάντια και σακούλες, ξεχύθηκαν στο προαύλιο και μάζεψαν ξερά φύλλα, κλαράκια και κουκουνάρια. Πολλά παιδιά είχαν φέρει από το σπίτι τους οργανικά σκουπίδια όπως φλούδες από φρούτα και λαχανικά, τσόφλια αυγών κ.ά. Όλα αυτά τα υλικά τα έριξαν μέσα στον κάδο. Κάθε βδομάδα τώρα, ένα τμήμα τη φορά, θα πρέπει να ανακατεύει με ένα μεγάλο ξύλο τον κάδο για να γίνει πιο γρήγορα το κομπόστ. Το πρώτο κομπόστ θα είναι έτοιμο σε 4 με 5 μήνες για να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα σε γλάστρες ή στον κήπο.
Ο σκοπός της όλης διαδικασίας είναι να συνηθίσουν τα παιδιά από μικρά στην ιδέα της ανακύκλωσης ώστε όταν μεγαλώσουν να είναι ευαισθητοποιημένοι πολίτες που θα νοιάζονται για το περιβάλλον και τους συνανθρώπους τους. Μπορείτε και στο σπίτι να προμηθευτείτε δωρεάν έναν ίδιο κάδο κομποστοποίησης κάνοντας μια αίτηση στη ΔΕΠΟΔΑΘ (http://www.depodath.gr). Αν δεν έχετε κήπο ή μεγάλο μπαλκόνι μπορείτε να στέλνετε τα οργανικά σκουπίδια στον κάδο του σχολείου.
Οι μαθητές έμαθαν τι είναι η κομποστοποίηση και πως γίνεται παρακολουθώντας στο εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου 3 σύντομα βίντεο που περιγράφουν ακριβώς τη διαδικασία, τα οποία μπορείτε να δείτε παρακάτω.
Ευχαριστούμε πολύ τη ΔΕΠΟΔΑΘ για την παραχώρηση του κάδου και το Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου Θηβαίων που μας προμήθευσε με τα κατάλληλα εργαλεία.
Ευχαριστούμε πολύ τη ΔΕΠΟΔΑΘ για την παραχώρηση του κάδου και το Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου Θηβαίων που μας προμήθευσε με τα κατάλληλα εργαλεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου