Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Εικονική πραγματικότητα

Οι μαθητές των Α΄ και Β΄ τάξεων επισκέφτηκαν το Συνεδριακό Κέντρο της Θήβας προκειμένου να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας που έχει δημιουργηθεί από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού με θέμα το Μυκηναϊκό Ανάκτορο της Αρχαίας Θήβας. Οι μικροί μαθητές με την ευκαιρία της επίσκεψης έκαναν βόλτα στην πλατεία της Θήβας ενώ επισκέφτηκαν και το άγαλμα του Επαμεινώνδα.





Γενική περιγραφή του έργου

Το Μυκηναϊκό Ανάκτορο της Θήβας ή Καδμείον χρονολογείται στην Υστεροελλαδική περίοδο ΙΙΙ (14ος-13ος αιώνας π.Χ.). Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μυκηναϊκά διοικητικά κέντρα (ανάκτορα) της Ηπειρωτικής Ελλάδος και βρισκόταν στο κέντρο περίπου της Καδμείας ακρόπολης. Τα διάφορα παραρτήματα και γραφεία του κάλυπταν μεγάλο μέρος του φυσικού λόφου των Θηβών. Τμήματα του ανακτόρου, που ήταν διακοσμημένα με τοιχογραφίες, ανασκάφηκαν από τον Α. Κεραμόπουλλο μεταξύ του 1906 και 1929 και αργότερα εκ νέου μεταξύ του 1963 και 1995 από αρχαιολόγους της Θ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Ιδιαιτέρως σημαντικά είναι τα αρχεία των πήλινων πινακίδων Γραμμικής Β΄ γραφής, οι ενεπίγραφοι ψευδόστομοι αμφορείς που φαίνεται πως έφταναν με προϊόντα από την Κρήτη, το λεγόμενο "Δωμάτιο του Θησαυρού" και η "Οπλοθήκη".

Η σχετική εφαρμογή, αξιοποιώντας την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας, επιτρέπει στο κοινό να επισκεφθεί στοιχεία του ανακτόρου τα οποία είναι έχουν αναπαρασταθεί, όχι στην τωρινή αλλά στην αρχική του μορφή και να ενημερωθεί για αυτό με τρόπο περισσότερο φιλικό και ενδιαφέροντα. Το σενάριο χρήσης της εφαρμογής που υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου επιτρέπει την αξιοποίηση της εφαρμογής ως εποπτικό μέσο υποστηρικτικό της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και ως ενδιαφέρουσα τουριστική επιλογή για τους επισκέπτες του νομού. Το σενάριο περιήγησης θα βασίζεται σε ξενάγηση στον εικονικό χώρο του μνημείου, παρέχοντας παράλληλα πλήθος πληροφοριών σχετικά με την ιστορία, την αρχιτεκτονική, το ρόλο κλπ του μνημείου στην αρχαιότητα και σήμερα.
Δείτε φωτογραφίες του έργου.

 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου