Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Γνωριμία με το άθλημα της τοξοβολίας


Την Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014 οι μαθητές του 3ου Δ.Σ. Θήβας γνώρισαν στο χώρο του σχολείου το άθλημα της τοξοβολίας από τον Αθλητικό Σύλλογο Σαρακατσαναίων Θήβας (ΑΣΣΘ) και το  γυμναστή και προπονητή του αθλήματος Νίκο Μπαλιάμη. Οι μαθητές έλαβαν βασικές γνώσεις σχετικά με τον εξοπλισμό και τις τεχνικές και   δοκίμασαν τις δυνατότητές τους στην τοξοβολία.
Αφού διασκέδασαν προσπαθώντας να πετύχουν το στόχο ή να σκάσουν τα μπαλόνια με το βέλος, στο τέλος, ενημερώθηκαν για τα πλεονεκτήματα της ενασχόλησης με το συγκεκριμένο ολυμπιακό άθλημα.

Παρόλο που η τοξοβολία γενικά θεωρείται στατικό άθλημα προσφέρει ένα σύνολο πλεονεκτημάτων στον οργανισμό. Η συνεχής εξάσκηση ενισχύει την ανάπτυξη της μυϊκής δύναμης των άνω άκρων και του κορμού. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, ο αθλητής πρέπει να ακινητοποιεί το σώμα του προκειμένου να πετύχει με ακρίβεια το στόχο του και ως αποτέλεσμα βελτιώνεται σημαντικά ο έλεγχος του σώματος και η ισορροπία. Ταυτόχρονα αναπτύσσεται ο συντονισμός των χεριών και των ματιών. Κατά τη διάρκεια του αγώνα και της προπόνησης οι αθλητές περπατούν προκειμένου να επαναφέρουν τα βέλη τους και να πάρουν τη θέση βολής τους. Στην τοξοβολία οι αθλητές χρειάζονται αυτοσυγκέντρωση και καθαρό μυαλό. Πρέπει να μπορούν να πετυχαίνουν το στόχο τους ανεξάρτητα των εξωτερικών συνθηκών. Σκοπός είναι να ηρεμούν και να μειώνουν σημαντικά τον αριθμό των καρδιακών παλμών και των αναπνοών τους. Γι’  αυτό το λόγο, η τοξοβολία βοηθά στη διαχείριση των συναισθημάτων άγχους και στην αντιμετώπιση της διάσπασης προσοχής. Παράλληλα αυξάνει το αίσθημα της ικανοποίησης, ενισχύεται η αυτοπεποίθηση, καλλιεργείται η υπομονή και αντιμετωπίζεται η αναβλητικότητα. Η τοξοβολία από μεταβολικής άποψης δεν επιβαρύνει αρκετά το καρδιοαναπνευστικό σύστημα για να χρησιμοποιηθεί ως μοναδικό μέσο αντιμετώπισης του μεταβολικού συνδρόμου. Μπορεί όμως να αποτελέσει μέρος του εβδομαδιαίου προγράμματος ώστε να βοηθήσει τόσο ψυχικά όσο και συναισθηματικά στην πρόληψη και αντιμετώπισή του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου